Sömmerska eller skräddare

Sömmerska eller skräddare

Skräddare är ett gammalt yrke

Sömmerska eller skräddare, ja det är frågan. Vem du ska vända dig till beror på situationen. Sömmerskor arbetar framför allt med lättare sömnad, skräddare arbetar med tyngre sömnad. Gränsen mellan sömmerskor och skräddare har försvunnit med åren. För att titulera sig skräddare måste man dock avklara ett gesällprov, vilket inte gäller för sömmerskor.

Under medeltiden utvecklades skråväsendet. Det innebar att endast medlemmar, utan undantag, kunde vara verksamma inom ett skrå. Respektive skrå bestod av lärlingar, gesäller och mästare. Skråväsendet försvann i mitten av 1800-talet vilket öppnade nya dörrar för fler – hantverkaryrket var inte längre exklusivt för medlemmar. Dock måste man än idag avklara gesällprov för att titulera sig skräddare.

Innan skråväsendet försvunnit tilläts sömmerskor inte skapa kläder från grunden, eftersom det skulle inkräkta på skräddarens skrå. Sömmerskan fick endast tillverka delar av kläder samt laga trasiga kläder. Situationen ser annorlunda ut idag och sömmerskor besitter samma kunskaper som skräddare, även om de är verksamma inom olika områden.

Skräddare är förknippade med skräddarsydda kostymer, det vill säga kostymer som är anpassade efter kundens kroppsform. Sveriges Skrädderiförbund rekommenderar kunder att vända sig till skräddare med gesällbrev eller högre när det kommer till skräddarsydda kostymer. Här ställs skräddarens kunskaper i design och måttagning på prov, förhoppningsvis är han eller hon tillräckligt skicklig för att ro projektet i hamn.

Det är en stor skillnad mellan måttsydda och skräddarsydda kläder. Måttsydda kläder sys ofta med maskin och dessutom mäts tygerna inte på kroppen. Istället är det kunden som lämnar in önskade mått till skräddaren som sedan uppför plaggen efter önskemål. Resultatet är fullgott men kan inte jämföras med skräddarsydda kläder. Skräddarsydda kläder passar en mer och är även mer anpassade åt olika arbeten som man vill utföra—som exempelvis om man önskar installera en hundgrind eller dylikt och behöver kläder med lite mer stretch.

Uppskattar man hantverk av högsta kvalitet ska man unna sig en skräddarsydd kostym. Skillnaden är stor från kostymer som går att köpa i butik. Skräddarsydda kostymer följer kroppens linjer och är därför behagliga att bära – dessutom är kvaliteten i världsklass.

Kommentarer är stängda.