Intresse för esport

Intresse för esport

Esport växer som universum

Det är inte en myt att intresset för esport växer. Från 2012 till 2014 har antal esport-entusiaster ökat från 58 till 89 miljoner, enligt en rapport som undersökningsföretaget Newzoo tagit fram. Om prognosen stämmer är siffran 145 miljoner bara ett par år bort. Rapporten visade även att 40 % av de som sporten inte själva är aktiva, vilket vittnar om att sporten utvecklats till en publiksport.

Grundaren av Twitch TV, Emmett Shear, är övertygad om att esport kommer vara större än atletisk idrott inom en snar framtid. Och det finns fog för hans spekulationer. När Newzoo analyserade saken närmare fann man att det mellan och pekfingret finns 2,2 miljarder sportintresserade i världen, varav 1,6 miljarder är aktiva i åtminstone en sport. Det ska ställas i relation till antalet gamers, nämligen 1,7 miljarder 2014. Esport-entusiaster, det vill säga människor som tittar på esport, var 89 miljoner 2014. Inom tre år tror man att siffran vuxit till 145 miljoner.

Esport attraherar allt fler, och i alla åldrar dessutom. Borta är dagarna då den genomsnittliga datorspelaren behövde en massage efter datorspelande. Idag är allting proffsigare. Explosionen inom esport förklaras delvis av att allt fler har tillgång till datorer och spelkonsoler jämfört med tidigare. Huruvida esport kommer ersätta traditionell sport är för tidigt att säga, men förmodligen inte. Däremot kommer esport med all säkerhet närma sig sporter som fotboll, hockey och tennis. Att andra sporter däremot kommer försvinna till fördel för esport får dock anses som otroligt. Människor har ett behov av att träna sin fysik och kommer därför alltid att utöva atletiska sporter som exempelvis fotboll, hockey och tennis.

För tre år sedan, 2012, var antalet tittartimmar för esport 1,3 miljarder. Därpå har antalet tittartimmar ökat med en miljard eller mer per år – 2014 var antalet tittartimmar 3,8 miljarder. Människors intresse för esport har inte undgått TV-bolagen som mer än gärna köper rättigheter till olika turneringar – här finns det ju pengar att tjäna. Framöver kommer tablåerna i allt större utsträckning bestå av esport.

Kommentarer är stängda.