DIY är trenden som råder

DIY är trenden som råder

DIY står för Do it yourself

DIY är förkortning för  Do It Yourself. Begreppet har senaste åren slagit rot i svenska hem. Vad man gör är att förändra något befintligt med egna händer. Många införskaffar möbler på loppisar och rustar sedan upp dem, det är således konsumtionssamhällets motkraft. Anledningarna bakom trenden är skiftande. För många är det ett sätt att värna om miljön, för andra är det ett sätt att spara pengar.

På senare år har människor engagerat sig för hållbarhets- och miljöfrågor i allt större utsträckning, ta serverhallar som ett exempel där webbhotellsföretag som producerar några av Sveriges bästa webbhotell bygger dessa med miljön i åtanke. Facebook, som ett annat exempel, valde att bygga sina serverhallar i Luleå får att inte påverka miljön allt för mycket och inte heller förbruka för mycket energi, utan kan istället använda sig utav kalla klimat för att kyla ned servrarna. Folk kommer på alla möjliga, fyndiga sätt att värna om miljön på och att DIY blivit en trend är av den anledningen inte förvånande. Människor vallfärdar till loppisar runt om i landet i förhoppning om att göra fyndet som förändrar allt. För många har det blivit en tävling, vem gör helgens bästa fynd? Därför är DIY inte bara en trend, det är också en sjukdom – precis som med stegräknare.

Vad gäller DIY är det endast fantasin som sätter gränser – förvandla gökuret till snapsskåp eller något annat kul. Att besöka loppisar är att bejaka sin kreativa sida. Många gånger blir man överraskad över sin egen kreativitet.

Genom att förändra och skapa möbler med egna händer får hemmet en personlig prägel. Många uppskattar det mycket mer än kala och vita hem. Och det blir framför allt betydligt billigare än att köpa nya möbler.

Konsumtionssamhället har drabbat miljön. Konsekvenserna ser vi idag, gröna vintrar och opålitligt väder i allmänhet. Forskarna säger att det inte är försent att rädda miljön, men att vi i sådana fall måste ändra på våra levnadsvanor nu, inte om tio år. Kanske kommer DIY inte att rädda världen i slutändan, men det är åtminstone ett steg åt rätt håll. Att göra något är bättre än att inte göra något.

Vill du börja med DIY? Det är bara att sätta igång, det enda som behövs är en utmaning. Besök en loppis med öppet sinne och låt kreativiteten flöda. Låt dig inspireras av andra – förhoppningsvis hittar du fyndet som förändrar allt, om så bara ditt hem.

Kommentarer är stängda.